Skip to main content

Vitaal landelijk gebied

In het landelijk gebied zoeken we samen naar een toekomstbestendige invulling. Dat is de kern. Zonder dat de gemeente daarbij alle sleutels in handen heeft. En in de wetenschap dat de druk op het gebied hoog is. Ondanks dat de ruimte bij ons soms eindeloos lijkt, ligt schaarste ook hier op de loer. We zoeken routes om met perspectief te boeren en andere plattelandsgebonden bedrijfsactiviteiten uit te voeren. De agrarische economie is een belangrijke pijler voor onze gemeente. We zoeken ruimte om te recreëren, ruimte voor natuur en biodiversiteit en aandacht voor klimaat en energie. Met een betere waterkwaliteit, ruimte voor waterberging en aandacht voor drinkwaterwinning. Waarbij de bodemgesteldheid leidend is in ‘waar wat kan’. Water en bodem zijn ook door het Rijk benoemd als de sturende principes voor de toekomstige inrichting van ons land.

De toekomst van het landelijk gebied kan alleen bestaan uit een samenhang en samengaan van alle belangen. En dat gaat niet vanzelf. Het vraagt om een gezamenlijke koers en agenda en het voeren van regie. Net als bij het Nationaal programma Landelijk gebied (NPLG) en de provinciale uitwerking.

Het Rijk heeft de opgave geformuleerd. Het terugdringen van de stikstofuitstoot en het voldoen aan de kwaliteitseisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW-doelen) gaan grote gevolgen hebben. Voor alle betrokkenen en voor de ontwikkeling en inrichting van het landelijk gebied. Bovendien zijn ze dwingend en urgent. Zodanig dat snel alle relevante partners in het landelijk gebied om tafel moeten. De regie daarvoor ligt bij de provincie. Als gemeente zullen we onze rol nemen in de gesprekken. Het gebiedsproces van de provincie komt eerst. Daarna gaan we zelf ook aan de slag in gebieden waar de uitdagingen in het landelijk gebied het grootst zijn. Wij staan als gemeente voor de landschappelijke waarde en in dat licht de kwaliteit van de oplossingen. Zoals gezegd zonder dat we alle sleutels in handen hebben. Veel van de randvoorwaarden worden voor ons bepaald. Maar we kunnen wel zelf bepalen waar we onze inzet op richten.

We zetten in ieder geval in op een duurzaam systeem van voedselproductie. Een systeem waarin de boer perspectief heeft en de bedrijfsvoering rekening houdt met het ecosysteem, de kwaliteit van de bodem, het water en de lucht. Groei en nieuwvestiging van bedrijven moeten hier bij passen. Voor nieuwe megastallen is geen plek. We geven daaraan geen nieuwe ruimte meer binnen onze gemeente. Waar functieverandering of verbreding aan de orde is werken we mee. Dit kan gaan om verkoop van (streek) producten, kleinschalige bedrijvigheid, recreatie, het beheer van het landschap als nieuwe betaalde agrarische taak, wonen en gezondheidszorg.

En nogmaals. Ook in het landelijk gebied stellen we onze landschappelijke waarden voorop. Dat is ons goud en dat willen we versterken. We streven niet naar functiescheiding maar naar samenhang. We ontwerpen plannen met een natuurinclusieve bril. En beheer en onderhoud doen we met oog voor ecologische waarden en biodiversiteit.

Recreatie en toerisme is een economische factor van belang voor onze gemeente. Dat maakt dat veel mensen er hun werk vinden. Het maakt ook dat sommige voorzieningen bestaan omdat ook bezoekers ze graag gebruiken. De grotere supermarkten en uitgebreide horecavoorzieningen in onze gemeente zijn hier mooie voorbeelden van.

We streven naar een recreatieve sector die in balans is. Waarbij kwaliteit voor kwantiteit gaat. Initiatieven die bijdragen aan spreiding van bezoekers krijgen een warm welkom. Wij zetten in op de verbetering van de toeristische infrastructuur met name voor fietsers. Fietspaden en goede fietsvoorzieningen vragen blijvend aandacht. De Doorfietsroute langs de grootste vakantieparken maakt dat deze gaat werken als belangrijke uitvalsroute naar andere paden en toeristische bestemmingen. Ook is het van belang dat er goede ontsluitende wegen zijn naar de N34, N366 en Emmen. Dit vergroot de aantrekkelijkheid voor toerist en inwoner, doordat voorzieningen dan gevoelsmatig binnen handbereik liggen, ondanks de landelijke omgeving. Bij en in het verlengde van het project Vitale Vakantieparken richten we ons niet zozeer op meer en groter. Maar op kwaliteit, verbetering van kwaliteit en innovatie.

Erfgoed is een belangrijke trekker voor bezoekers aan onze gemeente. Op diverse plekken zetten we in op beleving van onze geschiedenis. Denk aan de Valtherschans, het middeleeuwse molenlandschap bij het Voorste Diep en het Hunebedcentrum bij Borger.

We gebruiken ons keurmerk als Cittaslow gemeente om mensen te trekken die goed bij ons passen. Die op zoek zijn naar een tandje minder, onthaasten en lekker en lokaal eten. En we willen meer gebruik maken van de status van het Hondsruggebied als UNESCO Global Geopark.