Skip to main content

Ons toekomstbeeld; wie zijn wij in 2040?

Buitengewoon wonen en leven. Dat is Borger-Odoorn. Wij zijn trots op onze gemeente. Wij wonen en werken hier graag vanwege de rust, de ruimte, de schoonheid van het gebied en de mooie dorpen. Kwaliteiten die we beschermd en versterkt hebben ondanks of dankzij alle uitdagingen.

De woningvoorraad is in balans voor zowel jong als oud. Starter, nieuwkomer en doorstromer. En wij kijken naar elkaar om. Naoberschap is hier geen loze kreet. Sterke dorpsgemeenschappen die veel zelf kunnen en af en toe hulp nodig hebben. Niet alles is overal, maar samen hebben we veel. Samenwerken zit in onze genen. De gemeente is onderdeel van deze samenleving en samenwerking. Onderdeel van de gemeenschap. Niet om alles te bepalen. Meer als belangrijke schakel. Soms om een keuze te maken en kaders te stellen. Vaak om te helpen, duwen of trekken. Natuurlijk zijn er verschillen. Tussen het zand en het veen. Tussen de dorpen, groot en klein. We koesteren de verschillen en weten dat de overeenkomsten groter zijn. Het maakt onze gemeente niet alleen aantrekkelijk om te wonen maar zeker ook om te bezoeken. Recreatie en toerisme zijn belangrijk. Veel mensen verdienen er hun boterham.

Veel voorzieningen zijn er omdat er ook mensen van buitenaf gebruik van maken.

In het gebied buiten de dorpen zijn we de belangentegenstelling voorbij. Het boeren bedrijf, natuur, recreatie en ondernemen gaan hand in hand. We zoeken naar samenhangende oplossingen. Niet naast elkaar maar met elkaar. En we gaan in gesprek ook als de belangen niet meteen hetzelfde zijn. De gemeente is belangrijk als partner en organisator van dit gesprek.

De oplossingen die we zoeken zijn gericht op de toekomst, duurzaam en passen bij ons karakter. Op het vlak van energie en klimaat hebben we grote stappen gemaakt. Samen, lokaal met een eerlijke verdeling van lusten en lasten. Bij alles wat we doen, wegen we de toekomstbestendigheid van de oplossing. Gezond, veilig, klimaatadaptief, duurzaam en samen. Er is plaats voor ondernemers die met dezelfde blik kijken.

Ook buiten de grenzen van onze gemeente werken we samen. Omdat de oplossingen of de uitdagingen zich niet aan deze grenzen houden. Of omdat samen sterker is. In BOCE-verband, in de regio of provinciaal. Wij schuwen een actieve rol niet als de uitdagingen daarom vragen.

Ook landelijk werken we samen met andere gemeenten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de P10. Dit laatste is een netwerk van grote plattelandsgemeenten. En natuurlijk internationaal via het Cittaslow-netwerk.

Deze toekomst voor onze gemeente is uiteraard een wensbeeld. Een wensbeeld vanuit de gedachte ‘stel nou eens dat alles lukt?’. Daarmee is het niet vanzelfsprekend. De uitdagingen zijn fors en de opgaven en bedreigingen groot. Het is in de eerste plaats dan ook een houvast om alle uitdagingen en opgaven aan te pakken. Op basis van dit toekomstbeeld formuleren we onze ambities. Wat moeten we doen om onze doelen te bereiken? En we gaan in op hoe we dat willen doen. Welke principes en uitgangspunten zijn bepalend voor de oplossingen die we proberen te vinden? En hoe werken we samen?