Skip to main content

Samenhang met programma’s en omgevingsplan

Programma’s

In de Omgevingsvisie omschrijven we een toekomstbeeld. Dit beeld realiseren vraagt inzet. Wij kunnen dat niet alleen, maar zullen ons inspannen om ons steentje bij te dragen. Daarom formuleren we programma’s, waarin we aangeven wat we gaan doen, met wie, en hoe we gaandeweg meten in hoeverre we onze doelstellingen bereiken.

In lijn met de ambities uit deze visie voorzien we drie programma’s gericht op wonen, landelijk gebied en duurzaamheid.

Voor het programma gericht op wonen gebruiken we de koers van de Woonvisie 2022+ als leidraad. Deze werken we in overleg uit tot concrete verbeterings- en uitbreidingsplannen. Daarbij betrekken we ook het aspect ‘wonen en zorg’ en hoe we ruimte willen bieden aan woonvormen waarbij zorg voor ouderen en bijzondere doelgroepen een plek heeft.

Het programma gericht op landelijk gebied geeft vorm aan de transities die aan bod komen in het landelijk gebied. Het is de gemeentelijke stap in het Nationaal Programma Landelijk gebied. We maken het samen met alle betrokkenen.

Het programma duurzaamheid komen de doelen op gebied van energietransitie, duurzaam vastgoed en klimaatadaptatie, duurzaam ondernemen en circulariteit, natuur en biodiversiteit en duurzame mobiliteit samen. De reeds ingezette lijnen in de warmtetransitie gaan onverkort verder.

Omgevingsplan

Het Omgevingsplan legt de bestaande waarden vast. En het geeft regels voor wat er wel en niet mag. Het lijkt daarmee op het bestemmingsplan. Als de Omgevingswet ingaat, worden de bestaande bestemmingsplannen, samen met andere regelgeving, van rechtswege het tijdelijke gemeentelijk Omgevingsplan. De gemeente heeft tot 2029 om dit tijdelijke Omgevingsplan te herzien en te komen tot één gemeentebreed Omgevingsplan waarin alle onderdelen uit de Omgevingswet zijn verwerkt.