Buitengewoon wonen en leven
Borger-Odoorn is een gemeente waar je jong kunt zijn en oud kunt worden. De woningvoorraad moet daarbij passen. Passend wat betreft type en plek en bereikbaar voor verschillende doelgroepen. De dynamiek op de woningmarkt is de laatste jaren enorm toegenomen. De veranderende inzichten rond wonen en werken door de Covid-crisis, de grote behoefte aan doorstroming en de wens voor bijzondere woonvormen. Dit alles maakt dat de vraag naar woningen groot is. Daarom is vooruitlopend op de Omgevingsvisie al een Woonvisie en een Woonzorgvisie (in BOCE-verband) vastgesteld. In de Omgevingsvisie nemen we de koers van de Woonvisie en de Woonzorgvisie over.
Met de Woonvisie spreekt de gemeente ambitie uit. Prognoses laten tot 2025 een bescheiden groei van huishoudens zien, gevolgd door een periode van stabiliteit.
De woonvisie legt zich niet op voorhand neer bij deze voorspellingen. We gaan uit van ambitie en werken met verschillende scenario’s. De uitkomst en het aantal staan dus niet op voorhand vast. We bewegen mee en spelen in op wat er gebeurt op de woningmarkt. Dat maakt ook dat de prognoses voor de periode na 2030 te ver vooruit liggen om nu uitspraken over te doen. Tegen die tijd maken wij de balans op en bepalen opnieuw onze koers.
Vooralsnog richten we ons op de ambitie om tot 2030 500 woningen toe te voegen. Binnen de huidige bestuursperiode (tot 2025) willen we hiervan 200 realiseren.
De ambitie ten aanzien van de bestaande woningvoorraad is overgenomen in het citaat uit de Woonvisie.
Borger-Odoorn wil groeien. En daar is ook ruimte voor. Ruimte in realistische scenario’s, die rekening houden met de werkelijke druk op de woningmarkt en de impuls die het noorden krijgt om daar antwoord op te geven. En ruimte in de gemeente. Meer dan 500 woningen passen er binnen de verschillende dorpskernen nog bij. Borger is en blijft de sterke voorzieningenkern, maar ook in de kleinere kernen is ruimte voor toevoeging. De nieuwbouw onderscheidt zich door een hoge mate van flexibiliteit en kwaliteit. Betaalbaar, bijzonder en levensloopbestendig bouwen heeft de hoogste prioriteit. De woongebieden krijgen meer variatie en diversiteit. De bestaande woningvoorraad wordt energiezuiniger dankzij inzet van bewoners, gemeente en corporaties. Door betere woningisolatie worden energierekening en CO2 -uitstoot lager en het wooncomfort hoger. Hiervoor kunnen ook middelen uit het Volkshuisvestingsfonds worden ingezet. Borger-Odoorn is terughoudend met het inzetten van instrumenten die groei afremmen, maar zorgt juist voor voldoende aanbod en stimuleert gericht de kwetsbare groepen die dat nodig hebben. (ambitie Woonvisie 2022+)
In de Woonzorgvisie zijn de volgende ambities geformuleerd:
- Onze ambitie is om samen met inwoners van de BOCE-gemeenten te werken aan gezonde, informele en inclusieve wijken en dorpen waar mensen prettig in een aantrekkelijke woonomgeving kunnen wonen en leven. We stimuleren een gezond leven volgens de uitgangspunten van positieve gezondheid, faciliteren informele ondersteuning en zorg, en bevorderen inclusiviteit in wijken en dorpen. Dit doen we met organisaties uit de domeinen wonen, sociaal werk, ondersteuning en zorg.
- In de wijken en dorpen werken we aan duurzame en levensloop bestendige woningen en woonomgeving en faciliteren we een cultuur waarin woningcorporaties, ondernemers, verenigingen, kerken, welzijnsdiensten en zorg als vanzelfsprekend samenwerken met informele netwerken om het nieuwe naoberschap te faciliteren. We ondersteunen daarmee de kracht die in dorpen en wijken aanwezig is en stimuleren een goed samenspel tussen informele en formele ondersteuning en zorg.
- Onze ambitie voor een inclusieve wijk is dat alle inwoners, met en zonder beperkingen, jong en oud, passend kunnen wonen en leven, zich veilig voelen in hun omgeving en kunnen meedoen als ze willen.
Vervolgstap op de Woonzorgvisie is een akkoord met alle betrokkenen over de prestatieafspraken. Denk hierbij aan zorgpartijen, woningcorporaties, welzijnspartijen, adviesraden en inwoners.
Schoon, gezond, veilig en goed ontsloten zijn kernbegrippen als het gaat om de woonomgeving. Gezondheid in de zin van een gezond leven met aandacht voor sport, bewegen en een gezonde leefstijl. Maar zeker ook een woonomgeving die uitnodigt tot bewegen en veilig toegankelijk is ook als je beperkingen hebt. En waar bij nieuwe ontwikkelingen aandacht is voor lucht, geur, licht, bodem, water en geluid. Doel is het beschermen en bevorderen van de gezondheid van onze inwoners door in te zetten op een gezonde leefomgeving. Dit doen we overigens in samenwerking met onze kennispartners zoals de GGD. Kortom, gezondheid speelt altijd een rol in onze afwegingen bij plannen in de fysieke leefomgeving.
We hebben een prachtige gemeente met veel mogelijkheden om in de buitenlucht te recreëren en bewegen. Dat is belangrijk voor toeristen maar zeker zo belangrijk voor onze inwoners. Die mogelijkheden willen we samen met en voor onze inwoners behouden en versterken. In bestaande en nieuwe buurten zorgen we voor voldoende groen. Want groen nodigt uit en groen is van groot belang voor de biodiversiteit dicht bij huis. Bij het ontwikkelen van nieuwe woonlocaties is daarnaast extra aandacht voor een goede en veilige ontsluiting met duurzame vormen van vervoer. Dus zowel gericht op fietsers als voetgangers en op openbaar vervoer.
Voorzieningen zijn belangrijk; winkels, scholen, verenigingen en een dorpshuis. Niet alles hoeft overal te zijn. Een dorp verderop is ook goed. De gemeente heeft geen kernen met grootschalige winkel-, cultuur, zorg- en onderwijsvoorzieningen. Borger is van alle kernen het meest compleet en het nabijgelegen Assen, Emmen en Stadskanaal leveren aanvullend aanbod. Als het maar bereikbaar is. Met auto en fiets of openbaar vervoer. Of een eigen initiatief zoals de Plusbus. Dit soort initiatieven kan op steun rekenen zeker nu openbaar vervoer in ons gebied onder druk staat. Steeds op zoek dus naar goede, vlotte en veilige verbindingen. Waarbij we weten dat doorgaande routes en de mix met lokaal en bestemmingsverkeer soms lastig is. Auto’s, fietsers en andere voertuigen maken daar gebruik van dezelfde straat. Dat geeft reuring, maar soms ook lastige verkeerssituaties. We hebben er oog voor want verkeersveiligheid is belangrijk, maar de samenloop is niet altijd oplosbaar.
De auto, bus en fiets zijn beschikbaar. De trein ontbreekt. De inzet op de aanleg van de Nedersaksenlijn zou de ontbrekende schakel tussen Enschede en Groningen aanbrengen door spoor aan te leggen tussen Emmen en Stadskanaal. Dit zou ook voor Borger-Odoorn en zeker voor het oostelijk deel van onze gemeente een goede aanvulling op de bereikbaarheid zijn. Daar maken we ons met onze partners in de regio sterk voor.
Het openbaar vervoer staat zoals gezegd onder druk. Het gebruik is na Corona niet meer teruggekomen op het oude niveau. Samen met tekort aan personeel maakt dit dat lijnen onder druk komen te staan en soms verdwijnen. Wij zetten ons in voor zoveel als mogelijk behoud van de verbindingen en werken mee aan (particuliere) alternatieven als hier plannen voor zijn.
Voor ons is het daardoor extra belangrijk om de bereikbaarheid op de fiets zo groot mogelijk te maken. Voor het woon-werkverkeer en het recreatieve fietsverkeer willen we de Doorfietsroute Borger-Emmen-Coevorden realiseren. Daarbij hebben we oog voor de ontsluiting van tussenliggende dorpen, zoals Exloo en Valthe. Maar ook voor de ontsluiting en bereikbaarheid van grote vakantieparken en toeristische bestemmingen. Denk hierbij aan de hunebedden en het onderduikershol in Valthe. Ook de verbindingen richting Assen en Gieten/Groningen hebben onze aandacht. Voor onze inwoners en vele bezoekers zorgen we dat ons fietspadennetwerk op orde is. Dit betekent het verbreden van fietspaden zowel op de Hondsrug als in de Veenkoloniën om te kunnen voldoen aan de richtlijnen met betrekking tot veiligheid en toegankelijkheid.
Ook is het van belang dat er goede ontsluitende wegen zijn naar de N34, de N366 en naar Emmen. Dit zorgt voor minder doorgaand verkeer door de dorpen. En vergroot de aantrekkelijkheid voor de toerist en inwoner omdat voorzieningen op deze manier gevoelsmatig meer binnen handbereik liggen, ondanks de landelijke omgeving.
Zoals eerder gezegd; samen hebben en kunnen we veel. Met onze inwoners willen we de basis op orde houden. Denk hierbij aan een ontmoetingsplek in ieder dorp. Een school, supermarkt of huisarts moet eenvoudig bereikbaar zijn. Grotere voorzieningen bekijken we altijd in een groter verband zodat we sterkere combinaties kunnen maken.
Naast ontmoeten zijn evenementen en activiteiten belangrijk voor de dorpen en dorpsgemeenschappen. Ze bieden niet alleen vermaak maar verbinden en zorgen voor onderlinge samenhang. Van klein tot groot. Van Boerenrock tot braderie. Van pleinfeest tot Dag van het Hunebed. Vaak meer dan 100 evenementen per jaar. Wij juichen de initiatieven toe en staan met raad en daad terzijde als de aanvrager dat nodig heeft.